lauantai 7. joulukuuta 2013

Kaikki lähtee muutoksesta joka kestää läpi elämän


Laihduttaminen ja elämäntapamuutos – kaksi aivan eri asiaa ja omien kokemuksien mukaan vain jälkimmäisen avulla voi saada pysyviä muutoksia aikaan. Olen ollut niin kaalikeittodieetillä, atkinsin dieetillä kuin lentoemäntädieetillä. Jokaisella näistä olen saanut tuloksia aikaan, mutta eihän kukaan voi syödä pelkkää kaalikeittoa lopun elämäänsä. Mikä idea näissä pikadieeteissä on ja miksi tällainen jojoilijakin on niihin sortunut kerta toisensa jälkeen? Onko nämä pikadieetit juuri omiaan laiskoille laihduttajille, jotka haluavat saada 20kg pois muutamassa kuukaudessa ja vielä mielellään ilman suurta vaivannäköä? Note to self: Ei toimi eikä tule toimimaan.

Nyt onkin aika tarttua tilanteeseen itselleni aivan uudenlaisella tavalla: en aio laihduttaa, vaan tehdä muutoksen elämäntapoihini. En aio kituutella dieetillä, vaan syödä hyvin ja monipuolisesti tasaisin väliajoin. Myös herkuttelut sallittakoon, kunhan sitä tekee maltilla ja vastapainoksi muistaa liikkua. Tavoitteena on hakea uusi suhde ruokaan, sellainen jonka kassa jaksaa vaikka hamaan tappiin asti. Minulle vieraita asioita ovat kohtuus, ajoissa lopettaminen, kieltäytyminen.

Pääpilarit omassa syömisessä löytyy jatkossa viidestä ateriasta päivässä, runsaasta vedenjuonnista sekä mahdollisimman puhtaasta ruoasta. Yritän välttää hiilihydraatteja, huonoja rasvoja sekä ylenpalttista mässäilyä. Kuten jo aikaisemmin kirjoitin, en kuitenkaan aio kieltää itseltäni mitään. Juuri kieltämällä itseäni kehitän yhä suurempia mielitekoja ja lopulta kompastuskiviä.

Haasteita tämä tulee tuottamaan, sillä omat syömis- ja juomistottumukseni ovat aivan oppikirjan vastaisia. Syön kaikki ateriat mukaan lukien päivässä 2-3 kertaa ja näillä kerroilla ahmin itseni ähkyyn. Juon arviolta alle litran päivässä ja juoma on usein limua tai energiajuomaa. Yrtin siis aluksi suunnitella päivän ruokailut etukäteen ja laittaa puhelimen hälyttämään syömis- ja juomisajoista. Eiköhän se rutiini jossain vaiheessa tule. Toivotaan!

Monta kertaa olen yrittänyt laihduttaa, mutta nyt yritetään muuttaa koko elämäntapa, pääpainona näin aluksi syömiset. Pelottaako? Pelottaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti